top of page

DDV in prodaja v EU

Republika Slovenija se že dalj časa pripravlja na uvedbo sprememb Direktiv EU glede obračunavanja DDV pri poslovanju z Evropsko Unijo. Spremembe veljajo za vas, ki opravljate določene storitve ali prodajate blago na daljavo fizičnim osebam iz drugih držav Evropske Unije.

Če opravljate storitve ali prodajate blago na daljavo fizičnim osebam iz EU ste po preseganju mejnih zneskov te prodaje dolžni na izdanih računih zaračunati DDV tiste države v katero prodajate. 


V osnovnem sporočilu lahko najdete informacije o mejnih vrednosti po katerih ste dolžni upoštevati bodoče spremembe. Te so 10.000 € prodaje v tem in preteklem letu.


Opravljate katero izmed spodaj navedenih storitev ali prodaj..........................
· Prodaja blago na daljavo (spletna, kataloška...) fizičnim osebam – končnim potrošnikom.

· Opravljanje storitev nepremičninskega posredovanja.

· Dodeljevanje pravic do uporabe nepremičnine.

· Ponujanje nastanitev v hotelih in ostalih nastanitvenih kapacitetah.

· Storitve za pripravo in usklajevanje gradbenih del, kot so storitve arhitektov in podjetij, ki zagotavljajo nadzor na kraju samem.

· Gradbene storitve na nepremičninah.

· Storitve geodetov.

· Čiščenje poslopij.

· Meritve zemljišč.

· Prevozi blaga in potnikov.

· Natovarjanje, raztovarjanje in podobne dejavnosti pri prevoznih storitvah.

· Storitve v zvezi z vstopninami za kulturne, umetnostne, znanstvene, izobraževalne, zabavne prireditve.

· Storitev organiziranja dogodkov s področja kulturnih, umetniških, znanstvenih, izobraževalnih prireditev vključno z vsemi pomožnimi storitvami, ki spadajo k organizaciji in izvedbi.

· Restavracijske storitve in catering.

· Cenitve in storitve na premičninah ( predelovanje, sestavljanje, montiranje strojne opreme, popravila, čiščenje in obnavljanje strojne računalniške opreme, oplemenitenje, kalibriranje, izoliranje, lakiranje... opreme).

· Najemi prevoznih sredstev.

· Telekomunikacijske storitve.

· Elektronsko opravlljene storitve ( spletna ponudba, spletno gostovanje, vzdrževanje programov in opreme na daljavo, dobava glasbe, filmov, igre.., opravljanje poučevanja na daljavo....).


.......................... fizičnim osebam drugih držav Evropske Unije?Če ste odgovorili z DA imate dve možnosti:


· Identificirate se za DDV v tisti državi EU, kjer tovrstne storitve ali prodajo blaga opravljate.


· Izberete Sistem Vem.Sistem VEM bo olajševal izpolnjevanje vseh uzakonjenih zahtev na enostaven način preko portala eDavki, kjer boste kvartalno oddajali poročila o opravljeni prodaji po posamenih državah v EU. Pred tem ste se dolžni registrirati v SISTEM, da vas ta zazna.


Vse kar ste ta trenutek dolžni storiti je:


a) Da nam sporočite ali opravljate storitve in dobavljate blago na daljavo in ste presegli mejne vrednosti v lanskem in letošnjem letu.


b) Da se povežete s programerji, tako da vzpostavite sistem, ki vam bo omogočal spremenjeno izdajanje računov.


c) Poskrbite za redno dostavjanje podatkov na računovodski servis.V kolikor bi želeli, da vam katero izmed zgoraj navedenih storitev izvedemo, nas kontaktirajte na spodnji kontakt. Lahko, pa izkoristite možnost spletnega pogovora desno spodaj. Hvala !

bottom of page