top of page

Kakšne vodje izbiramo?

četrtek, 10. december 2020

Ste kdaj delali z ljudmi, ki niso tako dobri kot mislijo? Kakšne so karakteristike pravega vodje ?  Psiholog organizacij in delovanja v organizacijah Tomas Chamorro-Premuzic raziskuje vzorčno povezavo med spolom, osebnostjo in vodenjem. Pravi, da je v današnjem svetu na področju vodenja, prisoten občuten problem, ker na teh položajih prevladujejo ljudje, ki imajo veliko samozaupanja in samovrednotenja in ta ni vsklajena z dejanskimi sposobnostmi.

Takšno stanje na področju vodenja se ohranja, zaradi človeške nagnjenosti k občudovanju, sledenju karizmatičnih voditeljev. Ta je posledica medijske revolucije, ki nam vsakodnevno prikazuje privlačnost dramatičnih, temnih, karizmatičnih ljudi, pred dolgočasnimi, sposobnimi ljudmi, ljudmi brez drame.

Še ena ljudska lastnost je razlog temu stanja. Lastnost da se bolj nagibamo k naracisističnim posameznikom, ki radi izpostavljajo izredne, megalomanske vizije, katere pa imajo zelo malo povezave z realnimi dosežki.


Predstavljajte si, kaj bodo o družini Kardashian povedali čez trideset let. Kakšen je bil njihov prispevek k družbi v celoti?

Kako izbirati prave vodje? Kako biti pravi vodja?


Osredotočati se je potrebno na kvalitete, ki so del pravega dobrega vodja. To so ponižnost, sposobnost in integriteta.


Kako voliti pravega vodjo?


Tomas svetuje! Dobro je vzpostaviti harmonijo med umom in intuicijo, saj ne vemo, kako razvito intuicijo imamo. Zato se raje osredotočajmo na prave vrednote vodij in ne popuščajmo pri naših standardih.


Svetovne raziskave pravijo, da so prave lastnosti vodij v večji meri prirorejene ženskam in ne moškim !!!


Oglejte si posnetek!

bottom of page