top of page
  • clemente-rogelja

PKP 8 - subvencija minimalne plače




PKP 8 v 29. členu omogoča subvencioniranje minimalne plače. S 1.1.2021 se je višina minimalne plače iz 940,58 € iz leta 2020 dvignila na 1024,24 € v letu 2021. Vsi, ki imate zaposlene delavce, katerih osnovna plača je nižja od 1024,24 € bruto, ste upravičeni do subvencije do minimalne plače v višini 50 EUR. Ukrep velja za prva pol leta 2021. Pogoji uveljavljanja so naslednji:


  • V letu 2021 in za leto 2021 ne sme priti do izplačila dobička, nakupov delnic ali lastnih poslovnih deležev, izplačil nagrad poslovodstvu oziroma dela plač za poslovno uspešnost poslovodstvu.


  • V času prejemanja te subvencije in še tri mesece za tem ne smete začeti postopka odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga (med te odpovedi ne spada sporazumna odpoved), za delavca, ki je bil upravičen do subvencije – ima plačo nižjo od minimalne plače.


Subvencijo lahko uveljavljate preko spletnega portala FURS – eDavki.


Za delavce, ki delajo v skrajšanem delovnem času na podlagi ukrepov COVID ali pa imajo celo sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za skrajšan delovni čas, so delodajalci upravičeni do sorazmernega dela subvencije.


Na vprašanje, kaj pa glede delavcev, ki so na čakanju na delo, žal do tega trenutka, še nimamo odgovora.



75 views0 comments
bottom of page