top of page
clemente-rogelja

VRAČILO DRŽAVNE POMOČI COVID-19 - ker nisem posloval celo leto?


Dolgo pričakovana obrazložitev načela sorazmernosti, ki je bila prvič omenjena v (2) 89. člena Zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije COVID-19 – PKP 7, je ugledala luč sveta 26.2.2021 v Uradnem listu številka 28/2021.


Kaj slednje pomeni za vse prejemnike državne pomoči iz ukrepov čakanja na delo in mesečnega temeljnega dohodka?


Kako naj računovodje ravnajo pred oddajo davčnega obračuna za leto 2020?


NAJBOLJE JE POENOSTAVITI STVARI. Zato smo se potrudili, da smo res zapleten pravilnik prevedli v uporabniku razumljiv jezik.


Osnovni namen uporabe načela sorazmernosti je v tem, na kakšen način določiti primerjavo padca prihodkov v letu 2020 (leto epidemije) in letom 2019, kadar upravičenec ni ali ne posluje celo leto 2020 ali 2019. Upravičenec v tem primeru je lahko samostojni podjetnik posameznik ali družbenik, ki je kot tak obvezno pokojninsko zavarovan in hkrati lastnik družbe. Kadar imamo poslovne subjekte, ki so bili registrirani celo leto 2020 in 2019 ter niso imeli primerov bolniških, porodniških odsotnosti, potem je primerjava med obema letoma enostavna. Primerjamo prihodke iz poslovanja leta 2020 z prihodki iz poslovanja leta 2019. Situacija se seveda zaplete, čim temu ni tako.


ZA KATERE DRŽAVNE POMOČI SE UPORABLJA NAČELO SORAZMERNOSTI!




KAKO UGOTOVIMO PADEC PRIHODKOV Z UPOŠTEVANJEM NAČELA SORAZMERNOSTI, ČE UPRAVIČENEC NI POSLOVAL CELO LETO 2019 OZIROMA 2020?


Primerjanje povprečnih mesečnih prihodkov v letu 2020 v primerjavi z letom 2019, če upravičenec ni posloval celo leto 2019 oziroma 2020.


·


KAKO UGOTOVIMO PADEC PRIHODKOV Z UPOŠTEVANJEM NAČELA SORAZMERNOSTI, ČE UPRAVIČENEC NI POSLOVAL V LETU 2019?



Spodnji izračun se uporablja za ukrepe čakanja na delo za obdobje junij-september 2020.


· Ukrep čakanja na delo za obdobje od junija do septembra 2020.

· Padec prihodkov za več kot 10 %.





Spodnji izračun se uporablja za ukrepe čakanja na delo in mesečnega temeljnega dohodka oktober 2020 – marec 2021.




KAJ PRAVZAPRAV POMENI »NE POSLOVATI«?


Osnovna teza poslovanja, ki izhaja iz pravilnika je registracija za opravljanje dejavnosti. Ves čas, ko je upravičenec registriran za opravljanje dejavnosti, v smislu pravilnika posluje. Nadalje razlaga pravilnik izjeme.

· Kadar podjetje ni poslovno aktivno zaradi odsotnosti prejemnika pomoči iz razlogov, na katere ni mogel vplivati, razen


a) V tem času prejema materinsko, očetovsko ali starševsko nadomestilo..

b) Ima prejemnik pomoč v obliki zaposlenih oseb ali

c) ostaja podjetje aktivno preko drugih deležnikov.


· Upravičenec ni vključen v zavarovanje za polni zavarovalni čas, razen, če je njegovo podjetje aktivno preko drugih deležnikov ali zaposlenih oseb. Obdobje poslovanja se ustrezno temu sorazmerno zmanjša.


266 views0 comments

Comments


bottom of page